Як розрахувати пропорції бетону. Як зробити бетонну рідину

Приготування бетону. Склад і пропорція компонентів

Замішаний навмання розчин з дотриманням приблизних порцій не можна назвати якісним бетоном. Через певний проміжок часу маса застигне, але питання її міцності залишиться під сумнівом. Часто доводиться спостерігати шви, що висипаються з цегляної кладки. Відбувається це внаслідок порушення технології приготування розчину. Щоб уникнути подібних ситуацій, потрібно знати, як зробити бетон, щоб після застигання він набрав заводську міцність.

Поняття міцність бетону і марка цементу

У продаж надходить великий асортимент цементу з різним маркуванням. Є чистий матеріал, з добавками у вигляді шлаку, пластифікатора. Існує швидкотверднучий і сульфатостійкий цемент, кольоровий, білий, тампонажний, іншого типу. Усі ці різновиди визначають тільки особливість матеріалу, призначення його для певного виду робіт.

Міцність готового бетону залежить від марки цементу. Параметр позначений абревіатурою “М” або “ПЦ”. Найслабшим вважався цемент марки М-100. Згодом він втратив свою актуальність, був знятий з виробництва. Аналогічно через слабку міцність відмовилися будівельники від марок цементу М-150 і М-200. У побуті залишилися марки від М-300 до М-1000.

Найбільш ходовим вважається цемент М-400 і М-500. Марки з більш високими значеннями затребувані при зведенні бетонних конструкцій, до яких пред’являють окремі вимоги, наприклад, дамби.

Цифри, що йдуть після абревіатури “М” або “ПЦ”, позначають опір бетону, що застиг, стисненню по закінченню 28 діб. Вимірювання параметра відбувається в кг/см 2. Наприклад, виготовлений з дотриманням технології бетон марки М-300 через 28 днів повинен мати міцність 300 кг/см 2.

Однак маркування сухого цементу і готового розчину, це зовсім різні показники. Наприклад, при використанні вихідного матеріалу М-400, бетон може вийти марки 200, 250, 300 або 350, що залежить від взятих пропорцій в комплексі з іншими наповнювачами.

Бетон марки М-200 вважається найпоширенішим. Застосовують його під час облаштування стяжки, кладки стін і цоколя будівлі. Марка М-350 затребувана при створенні монолітних конструкцій. Марки М-200 і 300 вважаються проміжними загального призначення.

Основні компоненти бетону, оптимальні пропорції і склад

Бетон у рідкому стані являє собою розчин. Його склад залежить від сфери застосування. Обов’язковими компонентами є: пісок, цемент, вода. Розчин використовують при кладці цегли, шлакоблоків, для штукатурки, чистової стяжки.

Під час заливання фундаменту, чорнової стяжки, спорудження інших об’ємних конструкцій у розчин додають третій компонент. дрібний камінь. Це може бути щебінь, гранульований відсів, інші види кам’яної крихти.

Правильна пропорція цементу і води розраховується в кілограмах. В ідеалі оптимальне водоцементне відношення (ВЦВ) має показник 0.5, тобто, на 2 кг сухого цементу потрібно 1 кг води. ВЦО безпосередньо впливає на міцність і пористість застиглого бетону. Зайва вода не вступає в реакцію з цементом. Вона залишається всередині бетону в незмінному стані, утворюючи порожнечі. Нестача води теж погіршує якість бетонної конструкції, оскільки не весь цемент прореагує в розчині.

При розрахунку кількості води враховують поглинальні властивості наповнювачів. Той же пісок буває сухий і вологий. Воду навіть поглинає кам’яна крихта. Іноді наповнювачами використовують деревну тирсу. Матеріалу властивий великий показник поглинання. Перед внесенням тирсу потрібно змочити, щоб вона увібрала потрібну норму води і не витягала її з розчину.

Виконання певних видів робіт може вимагати порушення норм. При дотриманні водоцементного відношення розчин виходить жорсткий. Їм складно заповнювати опалубку з армованим каркасом, оскільки залишаються порожнечі, що послаблюють монолітну конструкцію. Існує 2 варіанти вирішення цієї проблеми:

  • У розчин для розрідження додають води. Щоб не знизити міцність бетону, пропорційно збільшують кількість сухого цементу. У розрідженому бетоні поліпшується плинність, зберігається марка, але збільшується витрата сухого матеріалу.
  • У розчин додають пластифікатор. Спеціальна добавка збільшує пластичність маси. У цьому випадком розчин набуває плинності, але марка бетону і витрата сухого цементу залишається незмінною.

Пластифікатора додають маленький відсоток (залежить від використовуваної марки добавки), але він досить дорогий. Тому в побуті знайшли йому заміну. Замість пластифікатора додають різні мийні засоби. Незалежно від обраної речовини, її спочатку розчиняють у воді. Тільки після осідання піни вливають у розчин.

Точних пропорцій компонентів бетону в кілограмах дотримуватися на будівництві складно. Тому як одиницю міри зазвичай використовують відро.

Пропорції компонентів щоразу будуть різні і вони залежать від того, яку марку бетону необхідно отримати, і яка марка цементу буде використовуватися. Припустимо, потрібно залити фундамент або чорнову стяжку. Є сухий цемент М-400. Бетон потрібен марки М-200.

Використовуючи мірником десятилітрове відро, в бетономішалку засипають таку кількість інгредієнтів у співвідношенні 2:5:9:

Для збереження правильного водоцементного співвідношення воду додають приблизно в кількості 50% від загальної ваги цементу. Маса двох відер цементу приблизно дорівнює 25 кг (12,512,5), тому води відміряють 12,5 кг. Тут простіше один раз зважити масу води у відрі, зробити позначку, щоб потім щоразу не хапатися за ваги.

Нижче наведено дві таблиці пропорцій компонентів бетону для марки цементу М400 і М500. Головна колонка. співвідношення компонентів за об’ємом. Компоненти можна відміряти у відрах за необхідності зменшивши їхню кількість. Наприклад, пропорцію 10:41:61 якщо розділити на 5, то отримаємо пропорцію 2:8:12. Оскільки цементу знадобиться два відра загальною вагою приблизно 25 кг, то води додаємо в розчин приблизно половину від цієї ваги, тобто 12.5кг.

  • Після завантаження всіх компонентів вмикаємо бетономішалку. Мінімальний час замісу 5 хвилин. Готовий розчин вивантажуємо в корито або тачку.
  • Після вивантаження відразу ж завантажуємо другу заправку. Води тепер ллємо меншу пропорцію. 7 л, як спочатку було розраховано. Бак бетономішалки вологий, на себе він рідину не потягне. Якщо розчин виходить сухуватий, краще в процесі перемішування долити трохи води.

Замісів робимо рівно стільки, скільки потрібно для бетонування. По закінченню роботи бак бетономішалки відразу вимиваємо, інакше потім із застиглим бетоном впоратися складно.

Технологія догляду за бетоном після заливки

Зробити правильний заміс, це половина справи. Якщо порушити технологію заливки розчину, догляду за застигаючою бетонною конструкцією, міцності вона не набере.

Уникнути помилок допоможуть перевірені на практиці поради:

  • Після заливки бетон накриваємо плівкою. Вона запобіжить випаровуванню вологи. За температури повітря 5 о С жодних інших дій не виконуємо. Коли на вулиці спека, періодично робимо зволоження протягом 7 днів. Досить буде облити водою бетонну конструкцію.

Плівку кладемо додатково під стяжку перед початком заливки. Вона запобіжить відходу води і цементного молочка в ґрунт, а також зворотному процесу. Розчин, що застигає, не потягне вологу із землі.

Стяжка набирає міцність протягом місяця. Точний час залежить від погодних умов. У цей період не допускаємо випаровування вологи, стежимо за плівковим укриттям.

Бетонуванням оптимально займатися за позитивної температури. При температурі нижче 10 о С реакція цементу з водою сильно сповільнюється. При такій температурі бетон дуже повільно зріє і набирає міцність.

Велику площу заливаємо сегментами. Через велику амплітуду стиснення і розширення стяжка може потріскатися. Винятком виступає товста монолітна плита з армувальним каркасом.

Спека не згубна для стяжки, якщо підтримувати вологість. На виробництві бетонні конструкції застигають за прискореною технологією за 5 діб. Їх поміщають всередину камер з температурою 50 о С, але обов’язково підтримують вологість. Те ж саме виходить влітку в спеку, коли під плівкою періодично змочуємо стяжку водою.

Протягом усього терміну служби бетонна конструкція потребує догляду. Під час перепаду температур від мінуса до плюса важливо забезпечити сухість стяжки. Конструкцію обробляємо просоченнями, що відштовхують воду.

Просто мати загальне поняття, як зробити бетон мало. Важливо вникнути в суть процесу, зрозуміти, що і навіщо робити. Тільки так вийде монолітна конструкція, а не розтріскана суха суміш із купою каміння і пилу.

Як розрахувати пропорції бетону?

Бетон. найбільш поширений будівельний матеріал у світі, який використовують для зведення різних конструкцій. По суті це штучний камінь, створений шляхом формування і затвердіння спеціальних мінеральних компонентів з додаванням води. Бетон є невід’ємним матеріалом у приватному та промисловому будівництві. За рахунок зміни відсоткового співвідношення компонентів і добавок, можна домогтися різних технічних характеристик готового монолітного виробу. Грамотно складені пропорції бетону гарантують високу міцність і стійкість конструкції.

Що необхідно для створення бетону?

Прежде, чем изготовить бетон, важно разобраться, какие компоненты в него входят. Незалежно від маркування, до складу бетону входять такі інгредієнти: цемент, пісок, вода, щебінь і додаткові добавки.

Співвідношення даних елементів дає змогу отримати різні марки бетону, які мають суттєві відмінності. Виходячи з цього слід детально розібратися в особливостях підбору кожного компонента і як складові впливають на готову монолітну конструкцію.

Цемент

Це головна сполучна речовина, без якої процес створення бетону неможливий. Характеристики та якість багато в чому впливають на підсумковий результат. На ринку представлений великий асортимент цементів: шлакопортланд, портланд, швидкотверднучий та інші.

Проте найбільш затребуваними і якісними вважаються сухі суміші портланд під маркуванням М400 і М500. Склади застосовуються для приватного, промислового і багатоповерхового будівництва.

Важливо відзначити, що для робіт потрібно використовувати максимально свіжий порошок. Річ у тім, що навіть при дотриманні всіх рекомендацій щодо зберігання від виробника, через місяць цемент втрачає близько 10% своїх в’яжучих властивостей.

Якщо мішку понад півроку, то його зв’язувальні показники знижуються на 50% від початкового показника. Звичайно ж, приготувати бетонний розчин з нього можна, але якість готового виробу істотно просяде за характеристиками. Якщо до того ж були порушені умови зберігання, то якість цементного складу знизиться швидше. Важливо, щоб суміш була сипучою, сухою і без грудок.

Порада ! Купувати немаркований цемент за уцінкою. поганий варіант економії.

Цемент поділений на різні марки (М), позначення якої говорить про граничні навантаження в мегапаскалях на поверхню готового виробу. Так само на мішку наносять процентний показник домішок у складі (Д). Таким чином, маркування М400-Д20 говорить, що моноліт з цього цементу зможе витримувати навантаження в 400МПа і містить не більше 20% домішок. Ця інформація вкрай необхідна при складанні пропорцій бетону конкретної марки.

Порада ! При виготовленні високоміцного бетону 300 і вище, буде потрібен цемент, марка якого перевищує цей показник у 2 рази. Це істотно знизить витрати на сполучні компоненти.

Для побутового будівництва частіше використовують марку М400, міцності якої цілком достатньо для домашніх потреб. У промисловості, де передбачені високі навантаження, застосовують М500 або спеціальні суміші з більш високим показником навантаження. Щоб правильно розрахувати пропорції для бетонної суміші, необхідно знати, якої марки цемент і бути впевненим у його свіжості.

Пісок

Приготувати бетон без піску так само не вийде, оскільки це важливий заповнювач. Для створення суміші можна використовувати сіяний, кар’єрний митий або річковий пісок, який пройшов очищення від домішок. Важливо відзначити, що наявність глинистих домішок може негативно позначитися на міцності готового бетонного елемента.

Високу адгезію можна отримати тільки за мінімальної кількості сміття, бруду і домішок. За необхідності перед використанням, рекомендується посіяти його через сито. Пісок поділяють за розміром фракцій на 5 категорій:

  • Перша. розмір піщинки менше 0,7 мм.
  • Друга. від 0,7 до 1,5 мм.
  • Третя. від 1,5 до 2 мм.
  • Четверта. від 2 до 2,5 мм.
  • П’ята. від 2,5 до 3,5 мм.

Слід зазначити, що тонкий тип фракцій може містити багато глинистих частинок і пилу, що негативно вплине на міцність. Отже, для створення бетонної суміші переважно вибирають дрібний і середній пісок, розмір зерен яких становить 1,5-2,5 мм.

Щоб отримати дійсно якісну будову, краще використовувати тільки річковий і морський пісок. Це найбільш чисті варіанти заповнювачів, які не містять пилу, глини або органічних забруднень. Відсів, який виникає під час видобутку каміння. не найкращий варіант, оскільки він має багато включень. Перед використанням проводять мийку і відстоювання. У ньому може міститися багато органіки: листя, гілки або коріння. Ці компоненти під час потрапляння в суміш можуть формувати порожнечі, які знижують загальну міцність.

Ще один важливий момент при виборі піску. це його вологість. Навіть візуально сухий матеріал буде містити близько 2% води. Якщо йдеться про мокрий, то показник підвищиться до 10%. Ці моменти необхідно обов’язково враховувати, оскільки вологість піску може знизити міцність бетону.

Щебінь

Для створення бетонної суміші використовують великий заповнювач, яким виступає гранітний або вапняковий щебінь. Останній варіант ще називають гравій, він має великі розміри, доступний у багатьох регіонах і дешевий у ціні. Переважно він використовується в індивідуальному будівництві. Що стосується гранітного щебеню, то матеріал може мати різні розміри, вирізняється високими показниками міцності, морозостійкістю і водонепроникністю.

Важливо ! Перш, ніж купити щебінь, потрібно перевірити показник його радіоактивності. Нерідко кар’єри мають власний радіоактивний фон із підвищеними значеннями. Для зовнішніх і внутрішніх будівельних робіт можна застосовувати пісок і щебінь I класу радіоактивності. Не варто в якості альтернативи щебеню використовувати річкову або морську гальку. Гладка відполірована поверхня істотно знижує адгезію з іншими компонентами.

Залежно від області використання бетону потрібно підбирати і фракції щебеню. Виділяють такі різновиди за розміром (у мм).):

  • 5-10. найдрібніші зерна використовуються для тонких залізобетонних виробів (ЗБВ).
  • 10-20. популярний варіант для створення ЗБВ в одноповерховому будівництві.
  • 20-40. відмінний варіант для зведення фундаменту, автомобільних доріг і промислових об’єктів.
  • 40-70. великий щебінь, призначений для будівництва доріг.
  • 70-120 – применяется для создания габионов или отделки бассейнов.

При цьому важливо пам’ятати, що матеріал може відрізнятися міцністю залежно від своєї породи. Найбільш затребуваним і міцним вважається базальтовий і гранітний щебінь марок 1100-1500. Далі за міцністю йде гравійний щебінь. Найнижчу міцність має вапнякові варіанти марки 600-800. Щоб бетонна конструкція не руйнувалася протягом багатьох років, потрібно щоб щебінка в її складі не перевищувала 1/3 від товщини виробу в найтоншому місці.

Ще один важливий показник. пустотність, яку утворює щебінь. Це досить просто обчислити. Необхідно 10 літрове відро до краю наповнити щебенем і залити водою до наповнення. Якщо у відро увійшло 4 літри води, то показник пустотності буде 40%. Чим нижчий показник, тим меншою буде витрата цементу і піску.

Вода

Як не дивно, але цей компонент не менш важливий, ніж усі попередні. Тут потрібно керуватися простим правилом, будь-яка чиста вода, яка придатна для пиття, може використовуватися для приготування бетону.

розрахувати, пропорції, бетон, зробити, бетонну

Заборонено використовувати воду з невідомого джерела або відкритої водойми. Потрібно бути впевненим у її якості, оскільки хімічний склад може негативно позначитися на технічних характеристиках готових виробів. Найбільш оптимальний варіант. водопровідна вода.

Залежно від марки бетону і використовуваних наповнювачів, витрата води може істотно відрізнятися. При цьому заборонено наливати “на око” оскільки від рівня вологи залежить пластичність робочої суміші та міцність застиглого моноліту. Ба більше, потрібно враховувати вологу, яка притаманна іншим будівельним матеріалам перед їх змішуванням. Надлишок води може призвести до розшаровування бетону і втрати сполучних якостей.

Добавки

У процесі створення монолітних конструкцій з бетону, використовують безліч присадок і добавок. Речовини дають змогу домогтися потрібної консистенції суміші та кінцевих характеристик виробу. Для бетону використовують:

  • Пластифікатори. збільшують рухливість матеріалу.
  • Стабілізатори. не дозволяють готовій суміші розшаровуватися.
  • Водоутримувачі. блокують відділення вологи з розчину.
  • Для регулювання щільності використовують піноутворювальні компоненти, а також речовини, що додають або видаляють повітря.
  • Присадки для мінімізації деформаційних процесів.
  • Для захисту арматури від корозійних процесів.

Усі ці компоненти входять до складу бетону. Остаточне співвідношення речовин дає змогу домогтися потрібної марки бетону і додаткових технічних характеристик.

Пропорції за маркою

Головна характеристика бетону. показник міцності і клас стиснення. Остання характеристика позначається “В” і має значення від 3 до 40. Що стосується марки міцності, то вона позначається буквою “М” і цифровим значенням від 50 до 1000. Цей показник відображає, яке максимальне навантаження може витримати бетонний виріб. Наприклад, марка бетону М 400 говорить, що максимальне навантаження на 1см2 дорівнює 400 кілограм.

Слід зазначити, що всі марки бетону виробляють з ідентичних матеріалів. Потрібна міцність досягається завдяки змінам у співвідношенні компонентів, яких важливо суворо дотримуватися.

Звичайно ж, зводячи свій будинок, багато хто бажає зробити все максимально якісно. Часом виникає бажання додати більшу кількість цементу, щоб було міцніше, але робити це заборонено. Підвищити якість у такий спосіб навряд чи вийде, а ось зробити розчин гіршим. запросто. Необхідно розуміти, що завдяки грамотному співвідношенню всіх елементів, кожна марка бетону має різні показники, що дає можливість сумішам набирати задану міцність.

Якщо буде багато цементу і невелика кількість води, то між частинками буде недостатня адгезія. Як наслідок, після застигання конструкція буде кришитися і тріскатися. Така ж ситуація виникає в разі зайвого додавання піску і щебеню. Недотримання пропорцій негативно позначається на якості та міцності.

При розрахунку кількості компонентів, за основу беруть одиницю цементу, а інші матеріали прописують за співвідношенням до нього. Розглянемо склад різних марок бетону при використанні найбільш затребуваних варіантів цементу.

Пропорції для цементу М 500

Дані таблиці відображають точні пропорції матеріалів для приготування потрібної марки бетону.

Марки бетону і його практичне застосування:

  • М100 (В7,5). матеріал має невисоку міцність, але може бути використаний для стрічкового фундаменту, виготовлення плит і для підготовки подушок дорожнього покриття.
  • М150 (В12,5). хороший варіант для монтажу фундаменту, бетонування доріжок і облаштування стяжок.
  • М200 (В15). найпопулярніша марка, яку застосовують для доріжок на присадибній ділянці, вимощення будинку, облаштування сходів, стрічкової і пальової основи.
  • М250 (В20). використовують для стрічок парканів, стрічкових плит, доріжок, вимощення, перекриттів і пальово-ростверкового фундаменту.
  • М300 (В22,5). склад вибирають для вимощення, доріжок, перекриттів і монолітних конструкцій.
  • М350 (В25). переважно використовують для прямовисних конструкцій, басейнів, монолітних стін і балок перекриття.
  • М400 (В30). високі показники міцності та схоплювання. Матеріал практично не використовується в індивідуальному будівництві. Суміші вибирають для перекриттів багатоповерхівок, спорудження колон, банківських сховищ і мостів.
  • М450 (В35). міцний бетон із високими показниками волого- і морозостійкості. Застосовують для будівництва мостів, дамб, тунелів метро і будівель у сейсмічно активних зонах.
  • М500 (В40). найміцніший матеріал, який використовують для зведення масивних і складних елементів.

Нюанси для бетону за різним призначенням

При спорудженні будь-якого типу конструкцій, строго рекомендується використовувати відповідну марку бетону. Це забезпечить високі показники міцності та дасть змогу заощадити на матеріалах.

Для фундаменту

Зведення фундаменту виконують різними марками бетону від М100 до М400. Конкретний варіант залежить від типу будівлі та максимальних навантажень:

  • Для невеликих господарських будівель і гаражів застосовують М100.
  • Стрічковий фундамент під житлові будинки з газобетону або шлакоблоку можна виконати складом М150.
  • Будинки до двох поверхів з легкими перекриттями передбачають спорудження фундаменту з М200.
  • Для заливки фундаменту під будівлю до 5 поверхів застосовують марку М300.
  • Витримати вагу багатоповерхівки до 20 поверхів дозволяє суміш М400.

Для висоток більше 20 поверхів створюються індивідуальні інженерні конструкції та більш міцні склади.

Для вимощення

Оскільки вимощення експлуатується в досить агресивних умовах зовнішнього середовища з перепадами температури і частими опадами, то і бетон потрібен міцністю не нижче М200. Ця марка забезпечить водонепроникність і морозостійкість конструкції. При цьому вимощення зможе витримувати високі навантаження до 200 кг на 1см2.

Крім захисту фундаменту дана марка бетону дозволить:

  • Знизити втрати теплобудування.
  • Посилити конструкцію споруди.
  • Захистити від коренів дерев.
  • Не допустити спучування ґрунту.

Рекомендована опалубка для вимощення повинна бути не менше 20 см від виступу карниза. Оптимальний варіант 80-100 см від стіни з ухилом в 1,5°. Що стосується товщини шару, то при використанні армуючої сітки буде достатньо 10-15 см. За бажання можна використовувати марку вищого класу, але це тільки призведе до збільшення матеріальних витрат на облаштування.

Для стяжки

Практично всі підлогові покриття в чорновому варіанті. це бетонна стяжка. Вона дає змогу вирівняти поверхню, зміцнити будову і виступає як утеплювач. Вибір матеріалу під заливку здійснюють з урахуванням таких критеріїв:

  • Агресивність навколишнього середовища.
  • Максимальні навантаження на поверхню.
  • Наявність ґрунтових вод.
  • Розрахунковий термін експлуатації стяжки.

Через це для заливки можуть використовуватися практично всі марки бетону, все залежить від нюансів конкретного проєкту. Часом проводять почергове об’єднання 2-3 шарів різних марок.

Наприклад, для чорнового вирівнювання підійде М100. Далі після укладання арматури можна провести заливку міцним складом М150 або М200. Якщо йдеться про стяжку в гаражі, то потрібно мінімум М200, щоб покриття змогло витримати навантаження від автомобіля. При цьому для будинку або квартири буде достатньо М150. Для виробничих цехів із важким обладнанням необхідно застосовувати марку М 300. Остаточний вибір безпосередньо залежить від навантаження на поверхню.

розрахувати, пропорції, бетон, зробити, бетонну

Як самостійно замісити?

Приготувати бетон потрібної марки в домашніх умовах не становить особливої проблеми. Перш за все необхідно визначитися з маркою і підготувати всі необхідні інструменти і матеріали. Існує два основні способи приготування бетонної суміші.

Приготування бетону вручну

Цей варіант передбачає підвиди змішування:

  • У ємність із водою потроху додають цемент у потрібних пропорціях і постійно перемішують. Після досягнення однорідної консистенції вносять наповнювачі: пісок і щебінь. Далі потрібно вимісити все в однорідну масу.
  • Другий рецепт передбачає змішування сухих компонентів у ємності, після чого в центральній частині роблять поглиблення, в яке заливається вода. Після чого виконується поетапне перемішування від краю до центру. При цьому потрібно контролювати пластичність і періодично підливати воду.

Цей варіант досить трудомісткий і вимагає зусиль. Це непогане рішення, якщо потрібно виконати невелику заливку.

Приготування в бетономішалці

За наявності бетономішалки процес істотно спрощується. При цьому можна досягти однорідної маси навіть у разі використання крупнофракційного гравію. Послідовність дій:

  • Обладнання потрібно запустити перед початком завантаження компонентів.
  • Першою в чашу мішалки наливають воду.
  • Після цього потрібно засипати відміряну порцію цементу.
  • Перемішування протягом 2-3 хвилин дозволить отримати однорідну консистенцію.
  • Далі порційно додається пісок не більше, ніж по 1/2 відра за раз.
  • Після засипання відміряної кількості піску і досягнення єдиної маси, додають щебінь.
  • За необхідності для підвищення пластичності можна додавати воду.
  • Важливо, щоб кількість розчину не перевищувала 80% від загального обсягу бетономішалки.
  • Після перемішування всіх компонентів протягом 5-8 хвилин, можна проводити вивантаження готової суміші.

При грамотному співвідношенні всіх компонентів, на виході виходить бетон потрібної марки. Важливо, щоб робочий розчин не був занадто густим або рідким. Експерти вказують на густоту сметани, як оптимальний варіант для порівняння.

Типові помилки при самостійному замісі бетону

Є ще один простий, але дорожчий варіант отримання бетонної суміші. замовити в спеціалізованій компанії. Це відмінне рішення, якщо потрібно заливка фундаменту або великої території. При цьому немає необхідності переживати за точність пропорцій або витрачати час на замішування. Кваліфіковані працівники нададуть документацію, яка підтверджуватиме, що замовлений склад відповідає обраній марці з необхідними властивостями.

Як зробити бетон самому. поради та пропорції суміші

Бетон. “основа” міцного фундаменту, стін і перекриттів. Його також використовують для зміцнення підлогового покриття, усунення тріщин і отворів у стінах, на підлозі, стелі, під час укладання інженерних комунікацій.

Для будівництва масштабних об’єктів матеріал завжди закуповують про запас, а ось у побуті виникають ситуації, коли бетонна суміш потрібна “на вчора”, або матеріал потрібен для конкретного виду робіт, причому в невеликому обсязі Для таких випадків ми і підготували покрокову інструкцію, в ній всі основні рекомендації з приготування бетонної суміші.

Які інструменти потрібні для підготовки бетонної суміші

Для початку давайте вирішимо, яким способом ви будете готувати будівельний матеріал. вручну або в бетономішалці.

У першому випадку потрібно мати при собі:

  • Ємність: оптимальний варіант. глибоке металеве корито, в якому змішуються інгредієнти;
  • Підбірну лопату: вона потрібна, щоб підсипати щебінь, пісок та інші матеріали;
  • Відро: необхідне для наливу води в корито;
  • Мотику: вона використовується для перемішування інгредієнтів.

У другому випадку, при підготовці матеріалу в бетономішалці, вам знадобиться тільки техніка і лопата. У барабан засипте цемент, додайте води. 10-15% від загального обсягу і увімкніть пристрій.

Далі слід доливати воду в міру “приготування” бетонної суміші. В отриманий матеріал, якщо необхідно зробити конструкцію (підлогу, стяжку, фундамент) міцнішою, додайте пластифікатори (армувальні компоненти) і потім щебінь.

Готувати суміш вручну ми рекомендуємо, якщо будівельні або ремонтні роботи проводяться раз на півроку або на рік.

Якщо ж приготування бетону для вас регулярний процес, то має сенс витратитися на спеціальний пристрій. бетономішалку. Обирайте моделі від і європейських виробників. Майже всі представлені на ринку агрегати потужні та компактні. З ними будівництво будинку або укладання інженерних комунікацій пройдуть набагато легше і швидше. Серед популярних моделей. B-125 Denzel (220В), Zitrek Z 70, “Вихор” БМ-120 (220 В), “Вихор” БМ-160 (220 В), В-200 Denzel. Пристрої працюють від електромережі. Особливих хитрощів у роботі з перерахованими моделями немає: завантажте матеріали, необхідні для підготовки бетону, і увімкніть машину. Через 10 хвилин ви отримаєте будівельну суміш.

Як розрахувати пропорції

Ще один важливий момент, який потрібно врахувати при підготовці будматеріалу. пропорції, тобто співвідношення вмісту води, піску, щебеню і цементу. Від цього залежить міцність матеріалу.

Одна из самых ходовых формул для подготовки материала – 1:3:6 (цемент, песок, щебень) и 50% воды от общего веса сухих компонентов. Для додавання компонентів рекомендується використовувати одну і ту ж ємність, наприклад, відро. Згідно з цією формулою потрібно додати 1 відро цементу, 3. піску, 6. щебеню, і 5 відер води.

Але врахуйте, що формула не універсальна. Вона варіюється залежно від двох чинників:

  • Вологість піску: чим вона вища, тим менше води додається в суміш;
  • Цілі застосування готового продукту: підготовка підкладки під стяжку підлоги, укладання фундаменту, бетонування доріжок тощо. д. Для кожного виду робіт необхідний матеріал певного формату. Наприклад, у суміш, призначену для стяжки підлоги, не додається щебінь. А ось для бетонування доріжок потрібно додати щебінь середньої або дрібної фракції, щоб “основа” була міцною і довговічною.

Тепер переходимо до ключового моменту. марка цементу, яка використовується для підготовки бетону. Є два варіанти. М400 або М500. Залежно від того, в яких пропорціях ми додаємо пісок, щебінь або воду, виходить суміш певної щільності.

Припустимо, що для підготовки бетону обрано цемент М400, і щоб отримати бетон, який відповідає маркуванню. М100, потрібно використовувати 1 кг цементу, 4 кг щебеню, 4 кг піску, 4 кг.6 кг піску, 7 кг щебеню, і “на виході” отримаємо 7.8 літрів бетону. Якщо у вас цемент М500, а на “виході” потрібен бетон М100, потрібно змішати 1 кг цементу, 5.8 кг піску і 8.1 кг щебеню. Отримаємо 9 літрів готової суміші.

Як зробити бетон своїми руками: інструкції, рецепти та пропорції

Бетон. це штучний камінь, який можна. Якщо його правильно приготовано, то він служитиме стільки ж, скільки і природний камінь, витримуючи будь-які впливи. Міцність бетону визначається матеріалами, з яких він виготовлений: гравій або щебінь (грубий заповнювач), пісок (дрібний заповнювач) і цемент. Великий заповнювач дає об’єм бетону, пісок заповнює проміжки між великими зернами щебеню, а цемент із водою скріплює заповнювач у міцний камінь.

  • Три основні рецепти бетону
  • Пропорції бетону за марками
  • 1. Вимірювання матеріалів
  • 2. Змішування сухих матеріалів
  • 3. Додавання води
  • Бетон для фундаменту своїми руками
  • 3 способи замісу бетону вручну
  • Як розрахувати бетон

Бетон твердне або витримується повільно, і важливо утримувати його вологим у перші кілька днів після укладання. Затвердіння починається через одну-дві години після приготування суміші, залежно від температури, і, хоча в цьому стані працювати з бетоном уже не можна, він ще неміцний. Через три дні він стає трохи міцнішим, через тиждень набирає половину розрахункової міцності і через місяць набуває повної міцності.

Види бетону

У більшості випадків вам буде достатньо бетону трьох класів міцності:

Бетон загального призначення може використовуватися для виконання більшості робіт, включно з влаштуванням доріжок, майданчиків і сходинок. Однак її не можна використовувати для влаштування доріжок на відкритому повітрі в місцевостях з дуже холодним кліматом або якщо очікується, що на бетон можуть потрапити солі, що застосовуються для запобігання обмерзання доріг, які можуть спричинити його відшарування. Тому суміш загального призначення для проїздів не придатна.

Фундаментна суміш, що містить меншу кількість цементу порівняно із заповнювачем, використовується в тих випадках, коли бетон укладається під землею. Вона підходить для фундаментів дрібного закладення під невисокі стіни і для анкерування стовпів.

розрахувати, пропорції, бетон, зробити, бетонну

Суміш для доріжок містить найвищу кількість цементу і може бути використана для укладання доріжок і проїздів у випадках, коли вони піддаються впливу несприятливих погодних умов і солей, що застосовуються проти ожеледиці.

Для укладання бетону на великі площі, схильні до впливу таких умов, використовуйте повітряний бетон, що містить добавки, які утворюють і затримують у бетоні найдрібніші бульбашки повітря. У вологому бетоні ці бульбашки виконують роль кульок у підшипниках, що полегшують укладання і розрівнювання бетону. Після затвердіння заповнені повітрям простори дозволяють бетону розширюватися та стискатися з мінімальним утворенням тріщин. Зазвичай з таким бетоном працюють тільки професіонали. Якщо ви хочете застосувати повітряний бетон, замовте його на бетонно-розчинному вузлі.

Вибір матеріалів для бетону

Перед придбанням цементу переконайтеся, що він сухий. Якщо кути мішка тверді, можливо, його вміст увібрав вологу, але до роботи поки що придатний: якщо покатати мішок по землі, шматки зазвичай розбиваються. Якщо ж кути не розбиваються або ви виявили інші шматки в середині мішка, які не розминаються в руці, цемент використовувати не можна.

Виберіть пісок із гострокутними зернами та щебінь із розміром зерен 20 мм. Краще купувати ці матеріали окремо, проте ви можете заощадити час, купивши готовий заповнювач. Обов’язково переконайтеся в тому, що заповнювач промитий, оскільки непідготовлений матеріал “прямо з кар’єра” може містити шкідливі домішки, що послаблюють міцність бетону. Для невеликих робіт вигідніше купити готову суху бетонну суміш, в яку потрібно додати тільки воду.

Кількість води, яку потрібно додати під час приготування суміші, є дуже важливою величиною. Навіть зовсім трохи зайвої води послабить міцність бетону. Пісок майже завжди містить трохи води, і її слід враховувати під час приготування суміші. Як правило, кількість води в суміші не повинна перевищувати половину ваги цементу. Почніть з додавання води, вага якої дорівнює третині ваги цементу, а потім потроху доливайте воду, перевіряючи рухливість суміші. Можливо, в наступних замісах води знадобиться менше, оскільки нижня частина купи піску містить більше вологи.

Нижче, в таблицях, Ви можете переглянути пропорції води для тих чи інших видів бетону.

Готувати бетонну суміш можна механічно або вручну, залежно від обсягу роботи. Невелику кількість бетону можна змішати лопатою в тачці, на аркуші фанери або на іншій плоскій і міцній поверхні. Однак якщо потрібно приготувати суміш для фундаменту або сходів, візьміть напрокат бетонозмішувач з електричним або бензиновим двигуном. Працюючи з бетонозмішувачем, ви зможете укласти близько 1 кв. м бетону. метра бетону товщиною 150мм, перш ніж він затвердіє. Якщо бетону потрібно дуже багато, замовте готову суміш.

Нижче в таблиці наведено рецепти трьох сортів бетону в об’ємних частинах. Зазначено також вагу кожної складової частини, необхідної для отримання 1 кубометра бетону, і приблизний вихід готового бетону на 50 кг цементу.

Рецепти бетону

Три основні рецепти бетону

4 частини комбінованого заповнювача

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *