Вибираємо електричну плиту на кухню: на що звернути увагу. Як вибрати електричну плиту

Як вибрати плиту для дому: основні параметри та характеристики

Вибір кухонної плити не складе труднощів тим, хто вже ознайомився з нашими гайдами “Як вибрати варильну панель” і “Як вибрати духовку”. Адже за своєю суттю кухонна плита. це комбінований пристрій, що поєднує в собі варильну панель і духовку, а отже, під час її вибору потрібно керуватися тими самими критеріями. Навіть переваги та недоліки різних рішень виявляться схожими.

Давайте поглянемо на плити, представлені на сучасному ринку, і розберемося, в чому вони схожі, а чим, навпаки, відрізняються.

Чому плита?

Вибір між плитою і двома незалежними приладами (варильною панеллю і духовою шафою) визначається зазвичай конфігурацією кухні (або приміщення, що її замінює) і особистими уподобаннями користувача (кухаря).

Плита, що стоїть окремо, проста в установці: її досить поставити в підготовлене місце і підключити до джерела енергії (спеціальним шлангом для газу до газової труби і/або електропроводом до розетки). Електрична плита при цьому потребуватиме окремого дроту, що допускає підключення приладів високої потужності та окремого автомата в електричному щитку. Для газової плити з електричним підпалом може вистачити і звичайної розетки: навантаження на електричну мережу вона практично не створить. Головне тут. не забувати про заземлення.

Окремо розташована плита з легкістю впишеться в будь-яку кухню: вона, на відміну від вбудованої техніки, не потребуватиме ретельного монтажу (наприклад, випилювання отворів відповідного розміру в стільниці). З іншого боку, доведеться змиритися з тим, що габарити плити (якщо не йдеться про спеціальні моделі) будуть стандартними: 50 або 60 сантиметрів завширшки, стільки ж завглибшки і 85 сантиметрів заввишки. Максимум, що вам тут дозволить виробник. вирівняти рівень плити за допомогою регульованих ніжок або опор. Зустрічаються, звісно, і плити, що істотно перевищують ці розміри, проте в більшості випадків йдеться в цьому випадку про професійні або “дизайнерські” рішення.

Не забуватимемо і про ціну: плита, як правило, виявиться дешевшою, ніж комплект із варильної поверхні та духовки, а отже, саме її розглядатимуть насамперед за умови обмеженого бюджету або у випадку, коли плиту купують для епізодичного використання (наприклад, у дачний будиночок).

Газ або електрика

Вибір між газовою та електричною плитою зазвичай зумовлений наявністю (або відсутністю) газопроводу у квартирі чи будинку. У більшості випадків за наявності газу обирають газову плиту: вона виявиться дешевшою і за ціною, і в повсякденній експлуатації, хоча, можливо, дещо обмежить користувача в тому, що стосується “розумних” функцій: електричні плити пішли набагато далі в таких нюансах, як точний контроль температури або розумне управління з можливістю запуску програм. Не варто забувати і про те, що газові плити вважаються більш пожежонебезпечними (особливо актуальним це питання стає в разі, якщо в будинку є маленькі діти або люди, обмежені в можливостях).

Утім, сучасні газові плити нерідко поєднують у собі функції газового та електричного приладу: без електрики не працюватимуть такі функції, як автоматичне підпалювання або освітлення в духовці, у просунутіших моделей можна зустріти електричний гриль і вентилятор для конвекції Нарешті, трапляються комбіновані плити, в яких поєднуються, наприклад, газові та електричні конфорки. Або, скажімо, газові конфорки та електрична духовка. Такі рішення можуть сподобатися тим, хто віддає перевагу певному способу приготування продуктів або просто побоюється, що в разі перебоїв із подачею газу або електроенергії не зможе приготувати страву вчасно.

Габарити

Ми вже сказали кілька слів про габарити сучасних плит: для стандартної 4-конфорочної плити вони становитимуть 50 або 60 сантиметрів завширшки, 50-60 сантиметрів завглибшки і 85-90 сантиметрів заввишки. Габарити варильної поверхні, таким чином, складуть 50×50, 50×60 або 60×60 см. Такі розміри дають змогу без проблем встановити прилад практично на будь-якій кухні.

Збільшення розмірів плити, як правило, пов’язане зі збільшенням кількості конфорок: у разі вибору п’ятиконфорочної плити ширина, найімовірніше, збільшиться до 80-90 сантиметрів, а якщо зупинити вибір на плиті з 7 конфорками, то її ширина може сягнути 120 сантиметрів. У таких плитах нерідко можна зустріти додаткову (другу) електродуховку. У 6-конфорочних плит частіше зустрічається духовка збільшеного розміру (115 літрів порівняно з 50-60 літрами у звичайної 4-конфорочної плити), що дає змогу готувати об’ємні страви (наприклад, запікати великі шматки м’яса цілком). Очевидно, що такі рішення затребувані насамперед у професійних кухарів і кулінарних ентузіастів. Якщо ви не впевнені, чи потрібна вам духовка збільшеного розміру. значить, швидше за все, не потрібна.

вибираємо, електричну, плита, кухня, звернути

Число конфорок і їхній тип

Від числа конфорок залежить, скільки страв можна буде готувати на вашій плиті одночасно. А від їхнього типу. інтенсивність нагріву та максимальний розмір посуду, який комфортно буде використовувати з плитою. Традиційні моделі газових плит мають 4 конфорки, з яких одна є конфоркою з високою потужністю, дві. із середньою, і одна, що залишилася. малої потужності. Утім, таке рішення не є безумовним стандартом: у сучасних газових плит можна зустріти конфорку супер-швидкого приготування, що має кілька вогняних кілець. Така конфорка стане в пригоді в ситуаціях, коли потрібна швидка обробка продуктів на високій температурі. В інших плит можна зустріти овальні, квадратні і навіть трикутні конфорки, що дає змогу експериментувати з посудом нестандартної форми (ладки, качатниці тощо). п.).

У комбінованих плит, що працюють як на газі, так і на електриці, зазвичай можна зустріти одну або дві електричні конфорки і, відповідно, три або дві газові. Вибір залишається за користувачем: йому доведеться самостійно вирішити, як часто він збирається користуватися електричними конфорками, і, виходячи з цього, прийняти те чи інше рішення. Доведеться засмутити і любителів індукційних конфорок: їх можна зустріти тільки у повністю електричних плит. У електричних плит найпростіші конфорки виконані у вигляді добре всім знайомих чавунних “млинців”.

Більш сучасні плити мають нагрівальний елемент у вигляді спіралі, який захований під склокерамічну поверхню. Найсучасніше індукційне нагрівання хоч і обійдеться значно дорожче, але дасть змогу заощадити “на довгій дистанції”, оскільки має найкращий ККД. Щоправда, перед купівлею плити з індукційними конфорками доведеться переконатися, що ваш посуд виготовлений зі сплавів, що магнітяться.

Добре, якщо потужність конфорки вказана в технічній документації на плиту. У цьому разі не доведеться гадати, наскільки ефективний нагрів може забезпечити обрана модель. Додамо, що в комплекті з газовою плитою може йти набір змінних жиклерів для скрапленого газу. З їхньою допомогою можна переобладнати плиту для роботи з балонним газом, що може виявитися незамінним для використання приладу на дачі. там, де немає газопроводу.

Поверхня плити та її зовнішній вигляд

Від того, які матеріали застосовуються під час виготовлення плити, залежить не тільки її зовнішній вигляд, а й зручність під час догляду: адже навіть за найакуратнішої експлуатації поверхню доведеться час від часу очищати від забруднень і бризок.

Найбюджетнішим покриттям вважається звичайна емаль. Вона вимагає дбайливого догляду, оскільки її легко подряпати або сколоти. Натомість емалеві поверхні можуть бути різного кольору.

Більш надійним і практичним (але при цьому недорогим) рішенням є покриття з нержавіючої сталі. Дряпати її металевими щітками, втім, також не рекомендується.

Найпростішими в догляді і симпатичними зовні виявляться поверхні, виконані із загартованого скла. Така поверхня, крім усього іншого, проста в очищенні, але дуже тендітна і не любить страв, що “втекли”.

Духовка: її типи та особливості

Як ми вже згадували вище, духовки у плит насамперед діляться на електричні та газові. Останні виявляться більш економічними, але менш досконалими в плані інновацій: наприклад, під час роботи з газом складніше точно встановити необхідну температуру приготування. Існують і комбіновані рішення: наприклад, газова духовка може бути оснащена електричним грилем, підсвічуванням або системою автоматичного підпалу (а іноді. всім одразу).

Сьогодні майже всі сучасні моделі духовок мають наступний набір: підсвічування, таймер, гриль, вентилятор-конвекцію та дека.

Найпопулярнішим є режим конвекції (перемішування повітря всередині камери), який здійснюється за допомогою вбудованого вентилятора. В електричних духовок поруч із вентилятором може розташовуватися додатковий нагрівальний елемент. Рівномірне перемішування гарячого повітря дає змогу рівномірно запікати продукти з усіх боків, а якщо ввімкнути вентилятор без нагріву, то такий режим стане в пригоді для дбайливого розморожування продуктів.

Режим гриля ідеально підходить для запікання невеликих шматків м’яса на верхній полиці камери. Під час роботи з грилем нерідко використовується обертовий рожен. Він виявиться незамінним для приготування курки на рожні та інших подібних страв. Деякі плити оснащені інфрачервоним грилем, деякі. традиційним.

Наявність рухомих телескопічних напрямних для дек дає змогу деку автоматично висуватися під час відчинення дверцят духовки.

Тривають експерименти і з пристроєм дверцят: вони можуть відчинятися, виїжджати разом із деками або їхати вниз, під шафу. Нарешті, чим більше скла буде встановлено в духовці, тим менше нагріватиметься повітря на кухні.

Очищення духовки

Крім “традиційного” (ручного) очищення духовки сучасні моделі нерідко пропонують автоматичні або напівавтоматичні способи. На сьогоднішній день існує кілька різних систем очищення: піролітичний, каталітичний і паровий (гідролізний).

Найпростіше парове самоочищення (гідроліз) не видаляє, але лише послаблює наліт жиру, нагару і плями бруду. Щоб очистити духовку, потрібно просто наповнити деко водою і запустити автоматичний одногодинний цикл, який нагріває духовку до 70-90 °C. Щойно цикл буде закінчено, все, що вам залишиться зробити, це протерти духовку ганчіркою, змоченою в мильному розчині. Щоправда, для видалення плям, що в’їдаються, можуть знадобитися більш потужні засоби для чищення. Такий спосіб самоочищення, як нескладно здогадатися, виявиться найдешевшим.

Каталітична система очищення підійде для “поміркованих” користувачів: бічні стінки духових шаф у цьому разі будуть вкриті спеціальною емаллю, що абсорбує та розщеплює наліт жиру безпосередньо під час запікання страв за температури від 140 градусів. Варто пам’ятати, що дно і дверцята в такої духовки доведеться відмивати вручну, а спеціальне покриття з часом стає непридатним.

Тим, хто збирається готувати багато і часто, варто звернути увагу на очищення за допомогою піролізу, що полягає у високому нагріванні духовки, під час якого бризки і залишки їжі перетворюються на золу, яку досить просто видалити за допомогою вологої тканини. Всілякі напрямні та дверцята при цьому доведеться очистити вручну. У процесі піролітичного очищення неминуче істотне нагрівання не тільки самої духовки, а й повітря в приміщенні. Також він може супроводжуватися неприємним запахом. Весь процес, як правило, займає 1,5-2,5 години.

Нарешті, не будемо забувати про очищення дверцят. Для найбільшого комфорту дверцята мають бути знімними: у цьому разі їх можна буде віднести до ванної та промити під проточною водою з мийним засобом. Погодьтеся, це набагато зручніше, ніж збирати брудну воду з підлоги або з нутрощів духовки.

Управління та додаткові функції

Управління у сучасних духовок може бути або традиційним механічним, або електронно-механічним. Для управління конфорками зазвичай використовуються механічні поворотні перемикачі, тоді як на частку електроніки (дисплея та електронних кнопок, наприклад сенсорних) залишаються такі функції, як управління нагріванням, таймер тощо. п. Утоплювані перемикачі захищають панель від випадкового ввімкнення (ними можна скористатися лише у висунутому стані).

Під час вибору плити має сенс звернути увагу на наявність таких функцій і опцій:

  • Потужність конфорок і духовки, а також максимальна температура.
  • Матеріал, з якого зроблені решітки (чавунні прослужать довше, тоді як сталеві, вкриті емаллю, обгорять через кілька років активного використання).
  • Електричний підпал (для газових плит).
  • Наявність таймера (а ще краще. окремий таймер кожної конфорки) дасть змогу задати час увімкнення (або, навпаки, час вимкнення) конфорок.
  • Наявність термометра всередині духовки.
  • Наявність шухляди для зберігання/господарського відсіку (розташовується в нижній частині плити, зазвичай використовується для зберігання дек і сковорідок). Господарський відсік може просто відкриватися, а може бути висувним.
  • Наявність аксесуарів (глибоке деко, дрібне деко, скляне деко, решітка, рожен тощо). п.).
  • Зручність конструкції для висування дек (знімні напрямні тощо). п.).

Безпека під час експлуатації

Оскільки приготування їжі на плиті пов’язане з високими температурами, газом і/або електрикою високої потужності, не буде зайвим поцікавитися, наскільки добре виробник подумав про вашу безпеку.

Хорошим тоном є наявність у духовки таких функцій:

  • Наявність системи газ-контролю, що відключає подачу газу в разі, якщо він згас через перебої в газопостачанні або його залили рідиною, що втекла.
  • Індикатор залишкового тепла дасть змогу візуально визначити, охолола склокерамічна поверхня до безпечної температури чи ще ні.
  • Захист від дітей. функція блокування кнопок.
  • В ідеалі було б непогано перевірити, наскільки сильно нагрівається плита під час активного використання (духовка кілька конфорок). Деякі моделі (наприклад, корпус яких зроблено з тонкої сталі) в цьому плані є відверто невдалими: користувачі скаржаться, що об дверцята духовки або навіть ручку легко обпектися. На жаль, перевірити це в магазині не вийде: доведеться орієнтуватися на відгуки інших користувачів.

Не варто нехтувати і правилами підключення плити: рекомендується переконатися в наявності заземлення, сертифікованих газових шлангах, достатній відстані від стін та інших побутових приладів.

Отже, перелічимо основні кроки, які належить зробити при виборі плити:

  • Головне, з чим потрібно визначитися. газовою чи електричною буде плита. Зазвичай за наявності газу обирають саме газову плиту (хоча інколи надають перевагу варіанту з газовими пальниками та електричною духовкою, бо електрика дає змогу точніше контролювати процес приготування).
  • Розмір плити, як правило, стандартний. 60 см по ширині. Купівля плити нестандартного розміру зазвичай є добре обдуманим рішенням і свідчить про те, що кухар точно знає, чого хоче.
  • Вибір поверхні плити вплине не тільки на зовнішній вигляд приладу, а й на те, наскільки зручно буде очищати його від забруднень.
  • Спосіб очищення духовки зазвичай визначається бюджетом, який готові витратити на плиту: що дорожча плита, то сучаснішою в неї буде система очищення і тим менше сил доведеться витрачати.
  • Вибір плити з електронним управлінням дасть змогу точніше налаштовувати різні режими приготування страв і, можливо, дасть змогу готувати із застосуванням таймера і вбудованих програм. Для тих, хто звик готувати “по-старому”, буде достатньо і звичайного механічного блоку управління.

Вибираємо електричну плиту на кухню: на що звернути увагу?

Як альтернативу газовому обладнанню багато сучасних людей купують електричну плиту, яка є більш безпечною у використанні. Її експлуатація дає змогу не тільки тішити рідних ароматною випічкою і смачними стравами, а й економити час господині. У цьому огляді ми поділимося з вами інформацією, щоб ви могли вибрати відповідну модель з урахуванням потреб своєї сім’ї.

Купівля пристрою, що працює на електриці, дасть можливість уникнути витоків газу, а також забезпечити безпеку дітей, які перебувають поблизу. У процесі функціонування плити не виділяється кіптява та інші продукти горіння. Ваша кімната збереже чистоту, а витяжку можна буде використовувати лише за необхідності.

При цьому очищати поверхню плити буде набагато простіше, якщо віддати перевагу склокерамічному матеріалу покриття, оскільки він не вбирає забруднення. Вам вдасться встановлювати температуру духовки з точністю до градуса, чого не можна робити з газовим пристроєм.

За все це доведеться заплатити трохи дорожче, але перераховані переваги варті того.

Як влаштована електроплита?

У традиційному виконанні електроплита містить три основні елементи:

Принцип роботи у неї схожий з іншими тепловими приладами. відбувається розігрівання ТЕНа струмом, після чого тепло передається в духову шафу або на конфорку.

Контроль над плитою виконується за допомогою електронного або механічного управління. В останньому випадку використовуються поворотні вмикачі для регулювання температури і режиму роботи.

Електронне управління відкриває ширші можливості. Команди тут подаються із застосуванням сенсорної панелі або кнопок. У разі купівлі плити з рівним покриттям без ручок підтримання чистоти забере мінімум часу і зусиль. Режими в електронному типі є повністю автоматизованими, тому вам буде достатньо задати необхідну програму.

Вибираємо розмір

Для того щоб плита помістилася на вашій кухні необхідно правильно підібрати її розмір. Тоді вона гармонійно доповнюватиме іншу побутову техніку та кухонні меблі.

Найпопулярнішими є стандартні моделі на чотири конфорки. Їхні розміри найчастіше становлять за шириною від 50 до 60 сантиметрів. Рідше зустрічаються прилади з показником 90 сантиметрів. Середня ширина зручна тим, що вона дає змогу помістити посуд різної форми і розмірів, унаслідок чого вдається економити час.

вибираємо, електричну, плита, кухня, звернути

За глибиною плити зазвичай налічують 60 сантиметрів. Сама поверхня для приготування страв може мати 60х60 сантиметрів, 50х50 сантиметрів або 50х60 сантиметрів.

Вибираємо матеріал покриття

Залежно від різновиду нагрівальних елементів виробники пропонують різні варіанти покриттів. Разом із чавунними конфорками найчастіше застосовується нержавіюча або емальована сталь.

Найбільш доступним рішенням буде плита з емальованим покриттям. При цьому емаль проявляє стійкість до підвищених температурних показників, відмінно очищається і характеризується довгим терміном служби за належного догляду. Її не можна чистити порошками або іншими абразивними речовинами, які залишають подряпини. Також матеріал відрізняється крихкістю. Навіть невеликий удар може призвести до утворення відколів.

Більш дорогим варіантом є нержавіюча сталь. На ній не виникають подряпини, вона стійка до перегрівання, впливу чистячих і мийних засобів, а також ударів. Але якщо покриття буде полірованим, доведеться докласти чимало зусиль, щоб підтримувати його в належному стані. Тому хорошим рішенням стане матове покриття.

Якщо ви збираєтеся придбати плиту з галогенними, індукційними, рапідними або стрічковими конфорками, то з високою часткою ймовірності покриття у неї буде зі склокераміки. Воно відрізняється тим, що не дає прилипати залишкам їжі та має досить привабливий вигляд. Сам матеріал має високу міцність, стійкість до ударів і перепадів температур.

Єдиною умовою при експлуатації буде правильний вибір посуду. У неї має бути рівне дно і певний діаметр у зоні нагрівання. В іншому випадку можуть постраждати нагрівальні елементи або виникнути темні плями, які важко видаляються.

Кількість конфорок

У стандартних моделях плити на конфорки відводиться від 3 до 6 місць. Для маленьких кухонь пропонуються варіанти з одним-двома елементами. Зазвичай це переносні та компактні моделі. А для сім’ї з 4-5 осіб рекомендується вибирати прилади з чотирма елементами. Величезні габарити мають плити на 6 зон для готування. Як правило, вони оснащуються двома духовими шафами.

Розміри

Підбирати розмір конфорок рекомендується залежно від наявного посуду. Особливо важливо при купівлі плит зі склокерамічним покриттям. Часто вони оснащуються двоконтурними елементами зі збільшеною площею нагріву.

Типи нагрівальних елементів

Залежно від типу нагрівальних елементів пристрої діляться на High-Light, галогенні та індукційні. Зустрічаються ще конфорки у вигляді млинців із чавуну і склокераміка з металевими ТЕНами, але їх уже давно не можна назвати сучасними і традиційними. Такі плити дуже повільно розігріваються і остигають. Єдиними їхніми перевагами є низька вартість і простота заміни “млинця”, якщо він прийде в непридатність. А про дійсно сучасні та актуальні моделі ми поговоримо докладніше.

Нагрівальні стрічки (Hi-Light)

Це функціональні та практичні склокерамічні плити, які червоніють під час нагрівання. У них містяться стрічкові ТЕНи, тому на розігрів потрібно всього 5-6 секунд. Конфорки в таких моделей бувають багатоконтурними з кількома зонами нагрівання. Завдяки індикації залишкового тепла пристрої є безпечними і зручними в експлуатації, адже вони не викликають опіків.

Галогенні елементи

Для найшвидшого нагрівання використовуються галогенні елементи. Вони належать до підвидів керамічних плит. Високої температури ці моделі досягають за 1-2 секунди. Однак у них термін служби нагрівальних деталей є меншим, а вартість належить до високої категорії. Річ у тім, що нитки розжарювання можуть перегорати. Рідко вони служать довше 7-8 років. Часто зустрічаються і комбіновані пристрої, де поєднуються різні сучасні технології.

Індукційна поверхня

Особливо відрізняються від усіх перерахованих індукційні конфорки, оскільки в цьому випадку нагрівальним елементом виступає металеве дно посуду. Ці електроплити споживають мінімум енергії, а швидкість нагріву в них висока. У результаті вдається найбільш точно визначити температуру нагрівання завдяки вибору готових програм. Додатково передбачено таймер, автоматичне вимкнення під час закипання, функція бустера, коли потужність перекидається з однієї конфорки на іншу, захист від дітей і багато інших. Безпека на кухні стає винятковою, оскільки без наявності каструлі прилад не почне нагріватися.

Ще одна важлива перевага. в них реалізовано електронне управління і є дисплей, де відображаються рівні.

На окрему увагу заслуговує ступінчасте регулювання потужності, великий діапазон показників і можливості точних налаштувань.

Догляд за покриттям буде найпростішим через відсутність пригорілої їжі. Досить просто протирати його ганчіркою.

З мінусів можна назвати неможливість використовувати будь-який посуд. При дуже маленькому діаметрі електроплита не зможе його розпізнати. Також пристрій не можна монтувати поруч із металевими елементами.

Вибір духової шафи

На самій плиті практично гарантовано приготується борщ або каша незалежно від її виду. А ось повноцінно пропекти м’ясо, рибу, зробити чудову випічку, не пересушивши продукти, без нормальних духових шаф неможливо. Саме тому обрана модель має відповідати низці критеріїв. Зі збільшенням кількості функцій зростає і вартість обладнання. Але є найголовніші вимоги. плавність регулювання температури всередині, наявність термометра, режимів для ферментації, томління, настоювання тіста та інших.

Виходячи з параметрів, духовка може бути:

  • статичною, тобто оснащеною нижнім, верхнім, кільцевим ТЕНом;
  • багатофункціональною з кількістю ТЕНів від двох до чотирьох, а також вентилятором, який допомагає підтримувати рівномірність нагріву.

Другий з перерахованих типів називається конвекційним. Саме він зазвичай має велику кількість режимів і функцій.

Не зайвим буде звернути увагу на дека, решітки, полиці, телескопічні напрямні, які забезпечують плавність закривання і відкривання. Дверцята також мають бути зручними. Бажано, щоб внутрішнє скло витягувалося для миття. Якщо дверцята матимуть два або три скла, тоді жар зосередиться на внутрішніх частинах, а зовнішній залишатиметься ледь теплим.

У будинках, де проживають діти, ми рекомендуємо встановлювати моделі, де є блокування дверей і панелі управління.

Функції духовки

Для приготування різноманітних страв радять обирати пристрій із духовкою, де є кілька режимів нагріву та функція конвенції. Вентилятор допомагає розподіляти повітря в камері, забезпечуючи рівномірне прогрівання. Це дає змогу займатися приготуванням кількох страв одночасно, які знаходяться на різних рівнях.

Також ці прилади мають автоматичні програми та функції, призначені для певних рецептів. У них може бути кілька грилів, рожнів, термощупів для м’яса, режим пароварки, мікрохвильовки та різні додаткові пристосування.

Деякі плити мають функцію охолодження корпусу за допомогою вентилятора. Таке рішення є досить ефективним, коли потрібно швидше остудити дверцята і корпус.

Конвекція

За конвекцію відповідає вентилятор. З цією функцією незалежно від рівня розташування їжі вона пропечеться максимально рівномірно. На відміну від статичних моделей без вентиляторів ці моделі серйозно виграють за робочими характеристиками.

вибираємо, електричну, плита, кухня, звернути

Гриль

Якщо ви вирішили купити таку плиту, щоб у ній можна було готувати на грилі, тоді доведеться визначитися з типом. Він буває галогеновим, що працює на електриці та інфрачервоним. Останній варіант вважається більш економічним. Наявність цієї функції, як і інших, збільшує вартість плити, але серйозно розширює кулінарні можливості.

Вертел

Для приготування риби, курки та соковитих шашликів можна використовувати вертел. Він дає змогу чудово обсмажувати продукти з усіх боків. Іноді як доповнення до нього йде мотор, який перевертає страву самостійно.

Система очищення

У багатофункціональних шафах присутня функція очищення. Вона може бути каталітичною, піролітичною або у вигляді гідролізу. Для любителів смаженого ці можливості будуть особливо актуальними.

  • Гідроліз вважається найпростішим варіантом. Однак його не можна віднести до повноцінних різновидів самостійного виконання роботи. Це парове очищення, коли забруднення просто розм’якшуються і простіше піддаються прибиранню. Однак основну частину доведеться робити самостійно.
  • При каталітичному типі стінки в духовці плити покриті з використанням особливої емалі. Вона прискорює розкладання жиру під впливом високої температури. Після закінчення приготування їжі забруднення досить прибрати за допомогою мокрої ганчірки і неагресивних засобів.
  • Піроліз являє собою очищення внутрішньої камери під нагріванням до 500 градусів. Залишки їжі перетворюються на золу і легко прибираються сухою серветкою.

Додаткові функції

  • Режим автоматичного розпізнавання посуду дає змогу запобігти нагріванню порожніх ємностей або за нестачі вмісту.
  • Функція автоматичного приготування, коли задається маса продукту і номер програми, а плита сама відключається в потрібний час, після чого страва доходить завдяки залишковому жару.
  • Розморожування потрібно перед початком готування.
  • Контроль над закипанням рідини самостійно виконує відключення пристрою.
  • Підсвічування всередині духовки дає можливість спостерігати за процесом без відкривання дверцят.
  • Індикатор тепла допомагає отримувати інформацію про частини плити, які ще не охололи.

ТОП-10 електричних плит у 2023 році

У цьому рейтингу ми зібрали найкращі моделі електроплит, доступних у різних цінових категоріях. від преміум до економ. Вибираючи обладнання, не забувайте про можливість його купівлі на виплат. з карткою “Мокка” зробити це можна швидко і з 30-денною відстрочкою першого платежу.

(посилання в заголовках ведуть на сторінки товарів в інтернет-магазинах наших партнерів)

Smeg CG90IXT9

Побутова техніка люкс рівня, Практичні переваги електроплити з матовими поверхнями та індукційною варильною панеллю:

  • Обсяг термовентильованої духової шафи. 115 л. (ширина 90 см.);
  • ТМ Італії та італійське виробництво з 2-річною гарантією (проти стандартного терміну гарантій в 1 рік);
  • 3-шарове скло Stopsol. додатковий шар звів майже до нуля нагрівання зовнішньої поверхні дверцят;
  • Максимальна легкість очищення склокераміки. присутнє інноваційне покриття із захистом від відбитків;
  • Функція самоочищення парою духової шафи з 5-ма напрямними;
  • Опції безпеки, включно з індикацією мінімального діаметра і наявності посуду, автоматичним вимкненням у разі перегрівання, повітряним охолодженням корпусу і захистом від дітей;
  • Сенсорна панель управління і цифровий дисплей, на якому відображаються, крім іншої інформації, дані про поточну температуру і залишкове тепло.
  • Регульовані за висотою чорні ніжки;
  • Нагрівання страв у духовці від 50 до 260 гр. Цельсія;
  • Функція BOOSTER для всіх 4 зон приготування (короткочасне підвищення температури на максимум);
  • 5 рівнів розміщення дек у духовому відсіку;
  • Знімне внутрішнє скло стулки.

Недоліки моделі. мережевий шнур без вилки, ціна і всього 6 робочих режимів духовки (нижнє нагрівання з конвекцією, гриль, ЕКО з мінімальним енергоспоживанням, турбо, вентильований і статичний).

Gorenje GEIT6C60XPG

Ще один дорогий варіант у нашому ТОПі. При споживаній потужності 10500 Вт, окремий прилад, шириною 60 см, що стоїть окремо., належить до “А” класу енергоефективності. Технічні особливості:

  • Налаштування потрібних параметрів 11 режимів приготування за допомогою сенсорного програматора IconLED і утоплюваних перемикачів;
  • Швидке нагрівання поверхонь (швидкість у 2 рази вища, ніж у газових плит);
  • Чотири різні за потужністю індукційні конфорки з можливістю об’єднання (опція Bridge Zone);
  • Функція AquaClean. самоочищення камери за 30 хвилин;
  • Відсутність китайських комплектуючих (характерна особливість усіх пристроїв від Gorenje).

Матеріали виробництва і покриття:

  • Дверцята. жароміцне ударостійке 2-шарове скло;
  • Стінки. термостійка емаль Silver Matte;
  • Корпус. сертифікована нержавіюча сталь;
  • Варильна панель. склокераміка.
вибираємо, електричну, плита, кухня, звернути

Доступні функції приготування на пару, швидкого нагріву і конвекції. Електроплита з духовкою в 71 л., має в комплекті решітку, плоске і глибоке деко, висувний ящик для посуду.

Мінусом обладнання є його висока вартість. Однак вона повністю окупається функціональністю і довгим терміном роботи приладу.

AEG CCR66401BM

Румунська електроплита з 4 конфорками Hi-light і 10 робочими режимами, серед яких “парова” SteamBake для м’якої всередині та хрусткої зовні курочки. Матеріали виготовлення:

  • Корпус. нержавіюча сталь;
  • Варильна поверхня. склокераміка з особливим покриттям для легкого очищення;
  • Дверцята. 2-шарове скло.
  • Гриль у 58-літровій духовці;
  • Електронний програматор для виставлення температури і часу готування. Дані відображаються на цифровому дисплеї;
  • Повний список корисних робочих режимів. від розморожування і верхнього-нижнього нагріву до висушування і гарячого повітря;
  • Багата комплектація. AirFry та емальоване деко, деко для смаження і решітка.

До купівлі, врахуйте відсутність вилки у дроту. недолік, властивий усім плитам AEG.

Maunfeld MEC611CS10TD

Рекомендований вибір для тих, хто шукає сучасну. стильну і лаконічну, модель електроплити. Техніка, шириною 60 см., дає змогу задавати час вимкнення для кожної з 4-х Hi-Light конфорок. Годинники і режими готування демонструються на дисплеї сенсорної панелі.

  • “А” клас енергоспоживання;
  • Духовка з грилем, прискореним нагріванням і конвекцією;
  • Потужне підсвічування, що освітлює весь простір 59-літрової камери;
  • Прихват, ящик для посуду, решітка, деко в базовій комплектації;
  • Багатофункціональний таймер;
  • Регульовані за висотою ніжки.

Внутрішнє покриття стінок. чорна емаль легкого очищення. Серед 11 робочих режимів. сушіння гарячим повітрям, ферментація, піца, розморожування, нагрівання знизу і зверху. Зону нагрівання можна розширити на два контури.

У списку мінусів можна відзначити тільки “китайське походження” побутової техніки. Однак на прилад дається тривала гарантія. Довговічність пристрою також підтверджується позитивними відгуками покупців.

Electrolux RKR520200K

Ще один варіант для тих, хто шукає електроплиту зі стильним дизайном, але за більш доступною вартістю. Модель середньої цінової категорії має ширину 55 см. і 54-літровий об’єм духовки (шафа з конвекцією і грилем). Управління пропонується здійснювати поворотними перемикачами.

  • Країна виробництва. Румунія, країна ТМ. Швеція;
  • 4 Hi-Light конфорки на поверхні з чорної склокераміки;
  • Подвійне скління дверцят;
  • Практично миттєве нагрівання не тільки панелі, а й духовки, з легким регулюванням температури.

Додатковий нагрівальний контур духової шафи дає змогу готувати, розташувавши у два рівні, кілька страв одночасно. Електрична плита відправляється покупцям з емальованим деком, піддоном, ящиком для посуду.

Недоліки моделі. передбачено тільки 5 робочих режимів і не втоплені важелі.

Bosch HKG970020R

Незважаючи на “скромну” ширину в 50-55 см., максимальна температура нагріву пристрою становить 260 гр. Цельсія (проти 250 гр. Цельсія навіть у дорожчих електроплит). Ще одна перевага. оптимальна кількість робочих режимів (8 варіантів, включно з грилем, піцою, розморожуванням і конвекцією).

Індикатор залишкового тепла дає змогу захищатися від опіку під час дотику до неостиглої поверхні, використовувати “залишки тепла” для підтримання страви в теплому стані або закінчення її приготування.

  • Чотири склокерамічні конфорки Hi-Light;
  • Кільцевий механізм із вентилятором, що рівномірно нагріває 1-3 страви за будь-якого їх розташування в духовці (опція 3D-гаряче повітря);
  • Деко та решітка в комплекті;
  • Ніжки регулюються за висотою;
  • Серед корисних можливостей: блокування панелі управління, дисплей із годинником, підсвічування духовки.

Недоліком може бути місткість духовки в 50 л. і не прості у догляді поворотні важелі. Також потрібно враховувати, що конфорки не індукційного типу, а очищення внутрішніх стінок необхідно буде здійснювати стандартним шляхом.

Darina 1D EM 141 407 W

Електрична плита виробництва, шириною 60 см. і масою трохи більше 37 кг. На техніку діє 2-річна гарантія. Складнощів з пошуком запчастин, за необхідності, не виникне. Технічні параметри:

  • “А” клас енергоефективності;
  • Духовка на 50 л. з терморегулятором і підсвічуванням, що нагріває страви до температури 250 гр. Цельсія;
  • Алюмінієве деко, решітка і нижній відкидний ящик для кухонного начиння;
  • Безпечна знімна стулка з подвійним склінням;
  • Емальована робоча поверхня, стійка до корозії, значних механічних впливів і регулярних термічних навантажень;
  • 4 конфорки, потужністю по 1-2 кВт. Елементи виконані з чавуну, що не деформується з часом і довго зберігає тепло;
  • Регульовані за висотою опори.

Недоліки. не втоплені поворотні перемикачі і тільки 4 режими роботи духовки (верхній або нижній нагрів або їхня комбінація).

Gefest ЕП Н Д 5140-E1WH

Серед переваг. 2 роки гарантії білоруського виробника, 55-літровий об’єм і швидке нагрівання духовки з підсвічуванням до температури 270 гр. Цельсія. Вартість запасних частин і ремонту, у разі поломки, виявиться незначною. Важливі характеристики:

  • Двошарове тоноване засклення дверцят;
  • Вищий “А” клас енергоефективності та 1-а категорія електробезпеки;
  • Чавунні конфорки, потужністю 1-2 кВт, різної величини (під невеликі і великі каструлі та сковорідки);
  • Деко для гриля і плоске деко, решітка в комплекті, які можна зберігати в нижній частині конструкції у висувному ящику;
  • Мережевий шнур оснащений вилкою;
  • 6 ступенів нагріву для плавного регулювання температури конфорок;
  • Можливість, з урахуванням страви, що готується, вибирати тільки нижній або тільки верхній, або обидва варіанти нагріву в духовці.

Мінуси. неможливість розширення зони нагріву, відсутність опції самоочищення та іншого сучасного функціоналу.

Flama CE 3201W

Рекомендований вибір для тих, хто шукає бюджетну, але зі стильним дизайном модель обладнання. Техніка виробництва, вагою 32 кг. і шириною в 55 см., підтримує нагрів духовки до 270 гр. Цельсія. Параметри:

  • Прозоре жароміцне скло дає змогу стежити, не відкриваючи стулки, за процесом приготування страв, і водночас дає гарний захист від високої температури в разі випадкового дотику до дверцят;
  • Дві чавунні конфорки різного розміру, потужністю 1-1.50 кВт;
  • Індикатор увімкнення і механічні важелі управління;
  • Міцне гладке покриття металу всередині і на варильній поверхні;
  • “С” клас енергоефективності, який оцінюється як прийнятний і, якщо враховувати вартість техніки, хороший.

Недолік: при стандартній ширині 55 см. місткість духового відсіку досить скромна. 30 л. Очищати внутрішні поверхні після готування потрібно буде традиційним способом. Опція очищення парою відсутня.

Darina S EM 521 404 W

електроплита з 2-річною гарантією виробника і потужністю 3000 Вт, важить всього 28 кг. Техніка, що має найменшу ціну серед моделей нашого рейтингу, оснащена 2 високоміцними конфорками з чавуну, які довго зберігають тепло.

Перевага. місткість внутрішнього відділення в 45 л. Технічні особливості:

  • Двошарове скло, що витримує нагрівання духовки до 250 гр. Цельсія;
  • Поворотні механічні перемикачі;
  • Плоске деко і решітка в наборі;
  • Емальована робоча поверхня і корпус;
  • Чотири пари напрямних для одночасного розміщення декількох дек;
  • Терморегулятор і 4 режими приготування страв;
  • Кабель живлення з вилкою;
  • Регульовані за висотою ніжки дають змогу стійко розташовувати прилад навіть на нерівних поверхнях підлоги.

Мінуси. відсутність сучасного функціоналу і потужність обох конфорок, яка становить по 1 кВт. Тип очищення. традиційний.

Чек-лист з вибору плити

Перед купівлею плити ми рекомендуємо оцінити розміри вашого приміщення та кількість людей у родині. Для малогабаритних кімнат ідеально підійде емальована модель, що включає чавунні конфорки. Якщо у вас сучасний інтер’єр і є бажання готувати більш різноманітні страви, віддайте перевагу пристроям з нержавіючої сталі з розширеними функціями.

Величезні можливості для приготування їжі відкриє склокерамічний прилад, де рівномірно прогріватимуться будь-які ємності. Індукційний тип допоможе заощадити час на готуванні та прибиранні. А різноманітність страв буде дійсно вражаючою.

Якщо ви заздалегідь визначитеся, якою має бути електрична плита для вашої сім’ї, ви зможете придбати модель із широким набором функцій і технічними параметрами, що відповідають поставленим вимогам.

Щоб купівля техніки була максимально комфортною, ти можеш придбати її вже зараз, а оплатити частинами пізніше за зручним для тебе графіком разом із Мокка. Чудова новина в тому, що тепер ти можеш випустити віртуальну картку МІР буквально у два кліки. А ще ти можеш робити абсолютно будь-які покупки в будь-якому магазині за допомогою сервісу ін-епп шопінгу Мокка Мегамолл прямо в нашому мобільному додатку!

Поради щодо вибору

Різниця в ціні між тими чи іншими моделями електричних плит може сягати кількох десятків тисяч гривень. Від чого вона залежить, і як вибрати ідеальну електричну плиту? Як завжди, пропонуємо найпростіший алгоритм.

Визначаємося з кількістю конфорок

Тут усе просто: якщо в сім’ї одна-дві людини, якщо ви в принципі рідко готуєте або у вас дуже маленька кухня, вибирайте плиту з двома конфорками. В інших випадках краще придбати традиційну модель на чотири конфорки. Є й “проміжні” варіанти. плити з трьома конфорками і, наприклад, підставкою під гарячий посуд замість четвертої.

Вибираємо матеріал покриття варильної панелі

Існує три основні матеріали, якими може бути покрита варильна поверхня:

  • Емальована сталь Знайомий нам із дитинства вид покриття, відносно дешевий і зносостійкий. Мінуси: опуклі конфорки незручно чистити, емаль може сколюватися з часом, а ще вона не дуже добре переносить агресивну побутову хімію.
  • Склокераміка Конфорки на такій панелі плоскі, що полегшує догляд за поверхнею: достатньо протерти плиту губкою зі спеціальним засобом, щоб очистити її від будь-яких забруднень. З мінусів: вища ціна, необхідність підбирати засоби для чищення саме для склокераміки. Врахуйте: таке покриття “не любить солодке”. Якщо на плиту потрапить сироп або варення, що втекло з каструлі, якнайшвидше протріть поверхню, інакше залишаться сліди. А ось нібито підвищена крихкість склокераміки. скоріше міф: потрібно дуже постаратися, щоб на такій плиті з’явився скол.
  • Нержавіюча сталь Надійний і практичний варіант “на століття”. Однак метал не переносить чищення жорсткими щітками і металевими губками. вони можуть подряпати поверхню. Плюс. хоч би як ретельно ви мили нержавійку, на ній однаково залишаться розводи, тож доглядати за нею складніше, ніж, наприклад, за склокерамікою.

Вибираємо тип конфорок

Ліворуч. тенові електричні конфорки, праворуч. теж електричні, але під склокерамічною поверхнею. На знімках дві моделі плит Reex, які можна знайти в нашому каталозі

  • Індукційні У таких плитах посуд нагрівається за рахунок використання магнітних хвиль, тому важливо, щоб він був правильно підібраний. Важливий і діаметр посуду: площа дна каструлі або сковорідки має займати щонайменше 30-40% від діаметра самої конфорки, не менше. Індукційні плити зручні тим, що під час готування нагріваються тільки ті їхні ділянки, які стикаються з посудом, інша поверхня залишається холодною.

Якщо до дна каструлі або сковорідки прилипає магніт, її можна використовувати на індукційній плиті

Важливо: хороша індукційна плита завжди коштуватиме дорожче, ніж аналогічна склокерамічна з електричними конфорками.

Також зверніть увагу на плити з дво- або триконтурними конфорками. і індукційними, і електричними. Вони дають змогу обирати площу нагрівання залежно від діаметра посуду, тобто на такій конфорці можна використовувати і невеликий кухлик для варіння яєць, і велику сковорідку. Є плити з овальними конфорками. наприклад, під качатницю.

Заглядаємо в духовку

На що звернути увагу під час вивчення духовки в вподобаній вами моделі плити?

  • Обсяг духовки До 40 літрів. підійде для маленької сім’ї з 1-2 осіб. Як правило, такими духовками оснащені невеликі плити на 2 конфорки. 50-60 літрів. підійде для звичайної сім’ї з кількох людей. 60-17 літрів. у таких духовках 4 рівні приготування їжі, що зручно для тих, хто готує у великих обсягах.
  • Конвекція Плити з конвекцією коштують дорожче, однак якщо ви фанат випічки або майстер запікати м’ясо в духовці, ця функція точно буде незайвою. Конвекція дає змогу повітрю в духовці прогріватися максимально рівномірно. за це відповідає потужний вентилятор у задній частині плити.
  • Товщина дверцят Як правило, у дверцятах духовок сьогодні використовується подвійне або потрійне скло. Потрійне скло. і менший ризик, що хтось обпечеться, притулившись до дверцят. Також зверніть увагу: у багатьох моделях плит панель і скло дверцят легко знімаються, щоб їх було простіше помити.
  • Спосіб очищенняТрадиційний. Ви самі миєте духовку після використання. Ніякої магії. Очищення парою. Вибираєте потрібну програму, і гаряча пара розм’якшує всі забруднення всередині духової шафи, після чого ви прибираєте їх губкою. Часто можна зустріти пораду. мовляв, замість цього можна просто поставити в духовку деко з водою і ввімкнути її на півгодини за температури 50-70 градусів. Однак якщо в інструкції до конкретної плити не написано, що для неї підходить очищення парою, не робіть так. ви можете її зіпсувати! Каталітичний. Такі духовки покривають зсередини панелями зі спеціальним складом. каталізатором, який під впливом високої температури не дає бруду і жиру осідати на стінках. Вам достатньо періодично протирати стінки і дверцята духовки. Однак термін служби такого покриття. 5 років, потім або доведеться міняти ці панелі, або мити духовку по-старому. Піролітичний. Порожня духовка нагрівається до 500 градусів, і будь-які забруднення перетворюються на золу, яку потім потрібно просто прибрати. Зустрічається в найдорожчих моделях. Важливо: у квартирі або будинку має бути потужна витяжка, але навіть вона не врятує від неприємного запаху під час процедури.

Звертаємо увагу на дрібниці

  • Ящик для посуду в нижній частині плити Є практично у всіх моделях плит.
  • Блокування дверцят
  • Захист від дітей Обидві ці функції будуть незайвими, якщо вдома є маленькі діти.

Основні критерії вибору:

Електричні плити. поради щодо вибору

Електрична плита на кухні. модний сучасний тренд. Не тільки тому, що в більшість новобудов не проводять газ, але й тому, що. Електричні прилади безпечні, не забруднюють повітря шкідливими продуктами горіння і мають безліч функцій, що роблять процес приготування страв простішим і цікавішим. Тому, незважаючи на те, що готувати на газу дешевше, багато господинь вважають за краще купити електричну кухонну плиту. Про те, як вибрати її правильно, щоб потім не шкодувати про своє рішення, ви дізнаєтеся з цієї статті.

Параметри вибору електричних плит

Перед тим як вибрати електричну плиту, рекомендується досконально вивчити основні технічні параметри. Їх не так багато, але кожен має визначальне значення. Отже, під час купівлі приладу обов’язково зверніть увагу на такі характеристики: розміри, матеріал поверхні, тип і кількість конфорок, функціонал духової шафи та варильної поверхні.

Більшість параметрів впливають не тільки на ціну приладу, а й на зручність його використання. Наприклад, від матеріалу поверхні залежатиме тип нагрівальних елементів, а отже, й енергоспоживання плити.

Зверніть увагу і на потужність приладу. Що вона вища, то менше часу витрачатиметься на готування, і тим менше ви заплатите за електроенергію. Але врахуйте, що для потужної електроплити потрібна хороша проводка.

Щоб полегшити вам вибір, ми розглянемо кожен з основних параметрів більш детально.

Габарити

Габарити електричної плити є одним з найбільш значущих критеріїв. Адже мало хто може похвалитися просторою кухнею. Тому найпопулярнішими є стандартні чотириконфорочні моделі, розміри яких уніфіковані.

Висота електроплити рідко перевищує 85 см. Це зумовлено розмірами кухонних меблів, а також забезпеченням максимального комфорту під час використання приладу.

Ширина більшості електричних плит варіюється від 50 до 60 см, але трапляються моделі, у яких цей показник може становити і 90 см. Як правило, вони мають 5-6 конфорок. Ширина 60 см вважається найзручнішою, оскільки дає змогу вмістити посуд будь-яких форм і розмірів, що істотно заощаджує час приготування.

Глибина електроплит зазвичай дорівнює 60 см, але бувають і винятки з цього правила. Найпопулярніші розміри варильних поверхонь. 60 х 60, 50 х 50 і 50 х 60 см. Прилад шириною 50 см ідеально підійде для кухні компактних розмірів.

Матеріал робочої поверхні

Матеріал поверхні електричної плити залежить від типу використовуваних нагрівальних елементів. Для встановлення чавунних конфорок зазвичай використовується емальована або нержавіюча сталь.

Найдешевший варіант. електроплита з емальованим покриттям. Емаль стійка до високих температур і їхніх перепадів, досить легко очищається і за умови правильного догляду вирізняється завидним довголіттям. Головне. не перестаратися з використанням порошків та інших абразивних засобів, від яких залишаються подряпини.

Основний недолік цього матеріалу. крихкість. Відколи можуть з’явитися навіть від несильного удару або, наприклад, від невдалого падіння ножа. У результаті оголюється металева основа, і прилад має не особливо привабливий вигляд. Очищати місця, де утворилися відколи, також досить складно.

Варіант дорожчий. нержавіюча сталь. Нержавійка не боїться подряпин і ударів, перегрівів і перепадів температури, впливу чистячих засобів. Пошкодити її випадково практично неможливо. Але якщо ви виберете електроплиту з полірованою поверхнею, на підтримку її презентабельного зовнішнього вигляду доведеться витратити купу часу. На блискучому металі видно всі відбитки пальців і бризки. Тому, якщо бажаєте придбати плиту з нержавійки, вибирайте матове покриття.

У приладах з індукційними, галогенними, рапідними і стрічковими конфорками як матеріал поверхні використовується склокераміка. Такий варіант обійдеться істотно дорожче за попередні. Зате до склокераміки не прикипають залишки їжі, за нею легше доглядати, та й вигляд вона має дуже привабливий. Матеріал досить міцний, але боїться точкових ударів і різких перепадів температур, наприклад, від потрапляння холодної води на гарячу поверхню. Електричні плити зі склокерамічним корпусом стають дедалі популярнішими серед господинь. Якість покриття в дешевих і дорожчих моделях практично однакова.

Склокераміка вимоглива до посуду для приготування їжі. Вона повинна мати ідеально рівне дно і відповідати діаметру зони нагріву. Якщо розмір дна буде меншим, це шкодить нагрівальним елементам, а якщо більшим. на поверхні з’являться важковидаляємі темні плями.

Тип конфорок та їхня кількість

Кількість конфорок стандартних електричних плит може варіюватися від 3 до 6. У продажу є прилади і з 1-2 нагрівальними елементами, але, як правило, це компактні переносні моделі. Для сім’ї на 4-5 осіб підійде стандартний варіант із чотирма конфорками. Електроплити з шістьма зонами зустрічаються не так часто і займають досить багато місця на кухні. Часто такі моделі мають дві духові шафи.

Що стосується типів конфорок, то їх усього п’ять. Найтрадиційніший і найдоступніший варіант. чавунні “млинці”. На сьогоднішній день ціна і невелика вартість ремонту є, мабуть, основними їхніми перевагами. У всьому іншому вони значно програють більш сучасним нагрівальним елементам.

Найбільший недолік чавунних конфорок. це велике енергоспоживання за досить низького ККД. Іншими словами, значна кількість тепла, що виділяється нагрівальними елементами, йде на нагрівання не посуду, а навколишнього простору. У результаті на готування потрібно багато часу. Ще один мінус. тривалий розігрів чавуну (приблизно 7-10 хвилин).

Кожні 2-3 роки чавунні “млинці” потребують заміни через поступову деформацію. Ремонт коштує недорого, головне. підшукати відповідну конфорку.

Склокерамічні поверхні оснащуються більш сучасними нагрівальними елементами. Їхній ККД вищий, ніж у чавунних ТЕНів, завдяки тому, що вони погано проводять тепло по горизонталі і добре по вертикалі. Тому дно посуду нагрівається краще і швидше, а поверхня плити гріється менше.

Найпростішими і найпопулярнішими є рапідні конфорки, що працюють від нагрівального елемента у вигляді спіралі з ніхрому. На їх нагрівання потрібно не більше 10-12 секунд. Потужність зон залежить від їхнього діаметра: 1,2 кВт для конфорки з окружністю 15 см і 2,1 кВт для зони в 21 см.

Досить популярними є галогенні конфорки, в яких спіральний нагрівальний елемент об’єднаний з галогенною лампою, що виділяє велику кількість тепла. Вона розжарюється буквально за пару секунд, і так само швидко остигає. Час закипання води значно скорочується, що дає змогу економити електроенергію.

У конфорках Hi-Light встановлено стрічкові нагрівальні елементи, що споживають більше електроенергії, ніж попередні, але забезпечують більшу тепловіддачу. Для нагрівання конфорці потрібно близько 5-7 секунд. Плити, повністю оснащені стрічковими елементами, широкого поширення не набули. Найчастіше вони комбінуються з рапідними або галогенними.

Найсучасніше рішення. індукційні конфорки. Їхня робота виглядає нетрадиційно. розігрівається не поверхня, а безпосередньо дно посуду. За це відповідають індуковані вихрові струми, створювані високочастотним магнітним полем за допомогою електромагнітної котушки. Щойно ви прибираєте посуд, нагрівання припиняється. Коефіцієнт корисної дії індукційних елементів досягає 90%. Але вони споживають досить багато електроенергії і вимагають наявності спеціального посуду з ідеально рівним магнітним дном.

Духова шафа та її особливості

У повноцінній кухонній електроплиті обов’язково має бути духовка. Її обсяг залежить від ваших потреб. Якщо ви нечасто використовуєте духову шафу, вам цілком достатньо стандартного обсягу в 50-60 літрів. Тим, хто постійно готує в духовці, варто звернути увагу на моделі зі збільшеною місткістю (до 75 л).

Духові шафи електроплит діляться на два типи. статичні та багатофункціональні. Статична духовка. простий і недорогий варіант, що відрізняється скромним набором опцій. У них встановлено два нагрівальні елементи. верхній і нижній ТЕНи, які можна комбінувати з одним і тим же нагрівальним елементом. Іноді статичні моделі оснащуються грилем. Повітря в камері прогрівається нерівномірно, тому витрата енергії під час приготування збільшується. Дека потрібно весь час повертати, щоб страва пропеклася з усіх боків. Зате ціна плити зі статичною духовкою дуже доступна.

Багатофункціональні духовки крім кількох режимів нагріву оснащуються функцією конвекції. Тепле повітря в камері розподіляється за допомогою вентилятора, що дає змогу забезпечити рівномірну температуру. У такій духовій шафі можна готувати відразу кілька страв на різних рівнях. Крім того, сучасні електродуховки оснащуються набором автоматичних програм для певних рецептів, кількома грилями, функцією мікрохвильовки та пароварки. У них встановлюються рожні і термощупи для м’яса, кілька листів різної глибини, додаткові решітки і телескопічні напрямні.

Ще одна перевага багатофункціональної духової шафи. функції самоочищення. Їх три. каталітична, піролітична і гідроліз. Остання є найпростішою. Але самоочищенням у повному сенсі гідроліз назвати не можна. Під час активації цієї функції забруднення розм’якшуються за допомогою пари. Але мити камеру все одно доводиться вручну.

У духовках із каталітичним очищенням стінки вкриті спеціальною емаллю, що прискорює розкладання жирів за високої температури. Після закінчення готування залишки забруднень потрібно видаляти мокрою ганчіркою і неагресивними мийними засобами.

Піроліз. це очищення внутрішньої камери при нагріванні до 500 градусів. Забруднення, що перетворилися на золу, видаляються сухою серветкою.

Набір функцій

На відміну від газових, сучасні електроплити оснащуються значним набором функцій. Серед них найнеобхіднішими і найкориснішими є індикація залишкового тепла конфорок, контроль над закипанням води, таймер. Для сімей з маленькими дітьми корисною буде функція автоматичного блокування.

Плити мають кілька температурних режимів. Їхня кількість у просунутих моделях може доходити до 15. Корисними, особливо для кулінарів-початківців, є автоматичні програми, що дають змогу встановити необхідні для готування параметри натисканням однієї кнопки.

Виробники оснащують сучасні електроплити й іншими корисними функціями. Наприклад, режимом прогрівання, захистом від переливу рідини, опцією виведення пари з духовки, змінними зонами нагріву. Але кожна з них істотно збільшує ціну приладу.

Чим електрична плита краща за газову?

Головна перевага електричної плити перед газовою. це безпека її використання. Витоків газу і пов’язаних із цим трагічних наслідків можна не побоюватися. Електроплиту простіше убезпечити від випадкового ввімкнення маленькими дітьми. Під час приготування страв не виділяються шкідливі продукти горіння та кіптява, як під час використання газу. Це означає, що і самопочуття господині буде кращим. І кухня чистіша. Немає необхідності вмикати витяжку на повну потужність.

Електроплита дає можливість встановити температуру в духовій шафі з точністю до градуса. У газовій таке поки що неможливо. На жаль, моделі з чавунними ТЕНами не дають змоги плавно регулювати нагрівання конфорок, але в сучасних склокерамічних плитах цю проблему вже вирішено.

Доглядати за електроплитою набагато простіше, ніж за газовою, оскільки вона не забруднюється кіптявою. А очищати склокерамічну поверхню взагалі одне задоволення. забруднення не вбираються в неї.

Що стосується недоліків електричних плит, то їх усього три. вища ціна, залежність від електрики, яку іноді відключають, і дорожча експлуатація через високе енергоспоживання.

Рекомендації щодо експлуатації

Перед тим як купувати електричну плиту, перевірте стан проводки. Сучасні прилади дуже потужні, тому, якщо у вашому будинку давно не було ремонту, доведеться або замінити проводку, або відмовитися від покупки. Якщо заплановано ремонт, краще встановити нову розводку закритого типу. Для підключення приладу потрібно використовувати трижильний мідний кабель із перетином не менше 3 х 4 мм. Проводка має підключатися до захисної автоматики на 32 ампера.

Не можна встановлювати електроплиту біля раковини, відстань між ними має бути не менше 60 см. Сусідство з холодильником так само небажане. Щоб готувати на електроплиті зі склокерамічною поверхнею, краще відразу придбати спеціальний посуд. Це дасть змогу уникнути тепловтрат і захистити матеріал від появи подряпин.

Чистити електричну плиту бажано спеціальними засобами, підібраними для певного матеріалу поверхні. Небажано користуватися жорсткими щітками і скребками навіть при очищенні металу, не кажучи вже про склокераміку.

Переваги електричних плит Aeg

Електричні плити AEG вирізняються широким функціоналом, високим рівнем безпеки та різноманітністю видів нагрівання, а також стильним дизайном і зручністю використання. Для покриття варильних поверхонь використовується кілька видів матеріалів. емальована і нержавіюча сталь високої якості, склокераміка.

Електроплити AEG поділяються на два типи. моделі з традиційною передачею тепла посуду від гарячих конфорок і прилади, в яких нагрів дна встановлених посудин відбувається за рахунок магнітної індукції. Перші індукційні плити AEG з’явилися на ринку вже наприкінці 80-х років. В електричних плитах цієї марки використовуються нагрівальні елементи Hi-Light.

Робоча поверхня електроплит оснащена зонами розширення, індикаторами залишкового тепла і режимом підвищеної потужності PowerBoost. Є також функція захисту від дітей і автоматичне вимкнення.

Вся техніка AEG виконана в єдиній дизайнерській концепції, що забезпечує гармонійне поєднання електроплит з іншими побутовими приладами цього бренду. Поверхні з нержавіючої сталі мають спеціальне захисне покриття AntiFinger Print, завдяки якому на них не залишаються відбитки пальців. Плити AEG можуть управлятися механічними регуляторами, кнопками або сенсорами.

Духові шафи оснащуються всіма необхідними режимами, серед яких гриль, конвекція, режим для піци, розморожування, низькі температури, висушування, підтримання тепла.

Придбати надійні, безпечні та багатофункціональні електричні плити AEG пропонує наш інтернет-магазин. Ми є авторизованим салоном побутової техніки німецького бренду, маємо офіційний статус партнера AEG. Усі прилади мають сертифікати, паспорти та гарантійні талони. Обов’язково ознайомтеся зі сторінкою “Акції”, на якій представлені найвигідніші пропозиції. Всі питання можна задати нашим менеджерам за телефоном.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *